De ce sa alegeti serviciile noastre!


Despre noi!


*Tocmai ati gasit ceea ce va-ti dorit!

good homes

good homes

joi, 8 aprilie 2010

Grătarul din grădină

Cine nu visează să stea vara în propria grădină sau pe terasă şi să se simtă bine. Şi este distractiv să organizezi grătare cu prietenii.

Dar ca să deveniţi expert în grătare şi petrecerile dumneavoastră să aibă succes, trebuie să planificaţi exact ce fel de grătar corespunde optim cerinţelor dumneavoastră şi să vă gândiţi la accesoriile necesare unei petreceri.

Grătare

Există grătare de tipurile cele mai variate. Hotărâtor pentru o alegere corectă este cat de des şi pentru caţi musafiri doriţi să preparaţi grătare, dacă doriţi un grătar mobil sau fix, dacă preferaţi o sursă de alimentare electrică sau cu gaz şi cât doriţi să investiţi.

Grătare cu mangal
Sunt disponibile în mai multe variante, de la grătarele rotunde cele mai simple pană la grătare cu bile acoperite care funcţionează precum aragazele cu aer cald.
Un ţip special de grătare îl reprezintă grătarele verticale. Atât mangalul cat şi carnea pentru preparat sunt poziţionate vertical, iar grăsimea picură pe mangal şi astfel se evită formarea de substanţe cancerigene.

Mangalul
Este disponibil în formele şi calităţile cele mai diverse. Pentru preparatele mai mari sunt recomandabile brichetele de mangal, deoarece acestea produc un jăratec durabil şi uniform.

Sfatul nostru
Aşteptaţi până când mangalul nu mai produce flăcări vizibile, şi numai atunci aşezaţi carnea pe grătar. Astfel evitaţi să se ardă bucăţile de carne, respectiv să devină dăunătoare pentru sănătate.

Siguranţa

1. Aveţi grijă ca grătarul să fie stabil.
2. Poziţionaţi grătarul întotdeauna în aer liber şi niciodată sub marchize etc.
3. Utilizaţi la aprindere numai aprinzătoare omologate şi niciodată spirt, deoarece acesta poate provoca explozii.
4. Ţineţi copiii la o distanţă suficient de mare de grătarul incins.
5. Pastraţi intotdeauna o galeată cu apă în apropiere.

Grătare cu gaz ca sursă de alimentare

Vă faciliteză preparatul, deoarece ating repede o temperatură constantă şi în plus nu deranjează prin miros sau fum. Un tip special de grătare il reprezintă grătarele din piatră vulcanică, deoarece piatra vulcanică poate menţine o temperatură constantă ţimp de multe ore.



Grătare tip şemineu

Reprezintă o imagine deosebită în grădina dumneavoastră. Ele pot fi din lut şi ciment, din beton sau chiar montate manual.
În principiu este recomandabil să nu asezaţi aceste grătare direct pe gazon, deoarece se pot produce adâncituri datorită greutăţii lor de 300-600 kg,
Cel mai bine amplasaţi în prealabil o mică fundaţie. La montare asamblaţi elementele din beton conform instrucţiunilor din prospect.
Elementele se vor lipi cu un adeziv special sau cu adeziv pentru gresie, iar eventualele rosturi se închid cu un chit de şpaclu.

Suprafaţa gri a elementelor din beton poate fi vopsită în culoarea dorită cu o vopsea de dispersie sau cu trafaletul. Părţile de culoare roşie (plăcile sau cele din focar) pot fi protejate cu vopsea incoloră pentru beton.
Diversele accesorii, precum grila de cărbuni cu caseta de cenuşă, set de ţepuşe cu prinderi, etc., facilitează personalizarea grătarului. Cea mai nouă inovaţie este un disc rotativ din metal,care se aşează direct sub grătar şi cu ajutorul căruia se poate roti grătarul în direcţia vântului.



Construcţia unui grătar 1

Puteţi construi un grătar din cărămidă sau din cărămizi din şamotă.
Mai întâi trebuie să găsiţi un loc potrivit. În acest scop luaţi în considerare direcţia cea mai frecventă a vântului, raportul dintre umbră şi lumină şi traiectoria soarelui. Hotărâţi-vă şi la ce distanţă de casă doriţi să se afle grătarul.


Dacă nu aşezaţi grătarul pe terasă, atunci trebuie să amplasaţi mai întâi o fundaţie de beton. În acest scop săpaţi o groapă cu o adâncime de 30 cm, umpleţi-o cu un strat de pietriş şi aşezaţi deasupra fundaţia de beton. Ungeţi cadrele cofrajului cu un amestec din ulei şi apa şi amestecaţi betonul compus din: ciment/ nisip/ pietriş în proporţia 1 / 2,5 / 4. În plus armaţi cu o plasă de oţel beton.


Dimensiunile locului pentru grătar variază în funcţie de preferinţe. În primul rând achiziţionaţi grătarul pentru prăjit, grătarul pentru cărbuni şi cenuşarul. Luaţi în considerare dimensiunile cărămizilor utilizate şi un spaţiu liber de aprox. 2 cm.

Pereţii sunt de înălţimea a 12 straturi de cărămizi; Dacă se folosesc cărămizi de format universal vor atinge o înălţime de aprox. 1 metru.

Pereţii se zidesc în succesiune alternată a cărămizilor, astfel încât la fiecare strat rosturile verticale să fie decalate cu o jumătate de cărămidă. Porniţi fiecare strat de la colţ şi întindeţi o sfoară pentru aliniere. Verificaţi în permanenţă orizontalitatea cu nivela cu apă. Lăsaţi rosturi egale de 1 cm grosime şi neteziţi-le uniform.
Încastraţi mai mulţi suporţi pentru a putea amplasa la înălţimi variate grătarul de prăjit şi grătarul pentru cărbuni.
Pentru grătarele aşezate am prevăzut şi posibilitatea utilizării unui suport cu uşiţe pentru cărbuni şi o masă de aşezare a preparatelor pentru prăjit.

Încastrarea suporţilor

Aveţi grijă de cele două pietre 3/4 ale peretelui din mijloc şi cărămizile pline fără găuri de pe partea dreaptă.


Finalizarea grătarului

Ramele uşilor sunt alcătuite din scândură de pin rindeluită de grosime 30 x 50 mm.
Pentru fixarea cadrelor uşilor şi a benzilor ornamentale folosiţi şuruburi zincate.

Benzile uşilor sunt prinse simplu în şuruburi.

Aşezaţi grătarul de cărbuni şi cenuşarul pe suporţii inferiori şi grătarul pentru prăjit pe suporţii de mijloc sau superiori.



Accesorii

Pe lângă cărbune de grătar, aprinzătoare şi gaz mai aveţi nevoie de câteva unelte. Indispensabile sunt tacâmurile pentru grătar, respectiv furculiţele de grătar, cleştii, pensulele pentru marinat, etc., precum şi cuţite ascuţite şi scânduri de tăiat stabile. De asemenea nu pot lipsi şorţul şi tichia de bucătar.
Completaţi şi cu făclii sau lumânări, pentru iluminat sau apărat de insecte.

Umbrele, pavilioane şi copertine

Pentru a evita ca petrecerea dumneavoastră cu grătar să fie întreruptă de soarele prea puternic sau de ploi ocazionale, gândiţi-vă să acoperiţi, respectiv să protejaţi locul dumneavoastră de relaxare şi grătar. La bauMax puteţi alege dintre mai multe variante, de la simpla umbrelă de soare pană la cele mai luxoase copertine.

Sfaturi practice!

- Mai întâi aprindeţi focul din timp la grătar.
- Aşteptaţi până când cărbunele este cu adevărat încins şi este acoperit de un strat alb de cenuşă. (intre 30 şi 60 de minute).
- Activaţi focul cu un burduf de suflat.
- Dacă nu există fante de aerisire puteţi controla temperatura prin compactarea sau împrăştierea cărbunelui incandescent.
- Marinaţi carnea, astfel încât să devină fragedă, suculentă şi aromată. Frigeţi carnea până ce partea superioară devine suculentă, după care o întoarceţi. La final reduceţi temperatura, aşa cum s-a menţionat mai sus.
- Peştii se prepară excelent dacă îi acoperiţi cu folie de aluminiu. Altfel există pericolul să se lipească de grătar.
- Timpul de preparare depinde de grătar, de ceea ce doriţi să preparaţi dar şi de vreme. Dar numai după câteva încercări veţi deveni un expert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu